30/12/09

ProBici-BACC respon a les declaracions del Síndic de Greuges sobre l'ús de la bicicleta

En resposta a les recents declaracions del Síndic de Greuges de Sant Cugat, ProBici-BACC vol expressar el seu acord amb les mateixes quant a la difícil convivència de bicicletes i vianants en determinats punts de la ciutat, i en particular a l’eix comercial dels carrers Santa Maria i Santiago Rusiñol. Per ProBici-BACC el vianant ha de gaudir de la màxima protecció en quant que és l’usuari més feble de la via i un dels pilars de la mobilitat urbana sostenible.
Cal aclarir que en aquest aspecte ja hi ha un consens important entre equip de Govern, partits polítics i associacions d’usuaris. Malgrat això el ràpid creixement de l’ús de la bicicleta ha fet que el problema s’hagi agreujat en els darrers temps, i el Síndic actua correctament al demanar actuacions a l’Administració.
Malgrat compartir el diagnòstic amb el Síndic, ProBici-BACC considera que el senyor Jaume Clavell s’ha precipitat al posicionar-se en favor de solucions tècniques concretes. En els termes que coneixem, la seva proposta és pràcticament inviable en termes socials, tècnics i jurídics.

ProBici donaria suport a restriccions a la circulacó de bicicletes en els punts on es produeixen aglomeracions. També donaria suport a campanyes educatives contra l'incivisme i a actuacions de la Guardia Urbana per prevenir actituds temeràries. No obstant, la restricció generalitzada a totes les zones de vianants, incloent aquelles amb poc transit de vianants, seria contraproduent i probablement no serviria per arreglar el problema.
Considerem que la recerca de solucions correspon a l'Àrea de Mobilitat de l’Ajuntament. Aquesta solució hauria de partir d’un diagnòstic rigorós del problema, hauria d’estar aliniada amb l’estratègia de mobilitat a nivell de ciutat i, a ser possible, hauria de ser consensuada amb la resta de partits i entitats.
ProBici-BACC ofereix la seva col•laboració tant al Síndic com al departament de Mobilitat per a trobar solucions compartides.